Niet te missen in de streek

Het Brugse Ommeland flirt met de Vlaamse kust, bosrijke Houtland en het wereldberoemde Brugge. "Mijn Vlakke Land, Mijn Vlaanderenland" zong Jacques Brel. Daarmee plaatste hij deze unieke regio voor eens en altijd op de wereldkaart. Neem deze drie-, vier-, vijf- of zesdaagse fietsvakantie te baat om verschillende facetten ervan te ontdekken.

Meer info www.toerismetorhout.beHet museum voor Torhouts Aardewerk

Toerisme Torhout
Kasteel Ravenhof
Ravenhofstraat 5
8820 Torhout
Tel: +32(0)50 22 07 70
Fax: 0+32(0)50 22 15 04
E-mail: toerisme@torhout.be

Openingsuren
9.00u - 12.00u
14.00u - 17.00u

15 sept - 14 mei: elke werkdag
15 mei - 14 september: elke dag

meer info www.toerismetorhout.be

 
In een eerste deel van het museum doet een overzichtelijk schema de aardewerksoorten en hun eigenschappen klaar en duidelijk uit de doeken en met behulp van didactisch materiaal wordt de aanmaak van de pot, van klei tot afgewerkt product, weergegeven.

Daarna stappen we binnen in de wereld van de Torhoutse pottenbakker. Op een kaart van Torhout situeren we de verschillende sites en via een tijdsband brengen we deze in verband met de grote perioden van pottenbakkersactiviteit ter plaatse.

Blikvangers in deze ruimte zijn de topwerken van volkskunst uit de periode van de familie Willemyns. Deze familie bracht het zogenaamde Oud-Torhouts op de markt.

De opvolgers, de familie Maes, blijven nog een tijd werken in de stijl van hun illustere voorgangers.
De voornaamste vertegenwoordiger van de familie Maes is wel duidelijk Leo Maes.

In de tweede zaal staat het topmateriaal uit de periode van het zogenaamde Nieuw-Torhouts.
De laatste Torhoutse pottenbakker was Amand Maes. Het aanmaken van Torhouts aardewerk kwam in 1938 tot een definitief einde.