Niet te missen in de streek

Het Brugse Ommeland flirt met de Vlaamse kust, bosrijke Houtland en het wereldberoemde Brugge. "Mijn Vlakke Land, Mijn Vlaanderenland" zong Jacques Brel. Daarmee plaatste hij deze unieke regio voor eens en altijd op de wereldkaart. Neem deze drie-, vier-, vijf- of zesdaagse fietsvakantie te baat om verschillende facetten ervan te ontdekken.

 

 

Sophie's keuze: Kasteel Wijnendaele, een historische thuis

Er zijn vele redenen om het Kasteel Wijnendale te bezoeken. Het was hier dat Maria van Bourgondië letterlijk van haar paard viel, dat Keizer Karel de tijd doodde telkens zijn schip richting Spanje in Vlissinge op zich liet wachten en dat Leopold III de koningskwestie inleidde. Combineer dat rijtje indrukwekkende historische gebeurtenissen met een bekoorlijk en goed geconserveerd waterslot, van het soort dat je vandaag alleen nog in stripverhalen ziet, en je begrijpt dat Kasteel Wijnendale moeiteloos groot en klein intrigeert.

Terecht, zo blijkt wanneer mijn gids van dienst, de opmerkelijke Jean-Jacques Matthieu de Wynendaele of de vijfde generatie die het kasteel bemant, me meetroont naar het salon waar een zeer eigentijdse film over het kasteel getoond wordt. Of zoals de heer des huizes het zelf enigszins ironisch verwoordt: "100 jaar geschiedenis in 8 minuten." Omstreeks de jaren 1830 kocht Josse-Pierre Matthieu, de bedovergrootvader van onze gastheer, het domein om het, gehavend na ettelijke veldslagen, te renoveren. Vijf generaties later zal zijn verre achterkleinkind het domein promoveren tot beschermd monument en openstellen voor het grote publiek. De linkervleugel is publiek domein, in de rechtervleugel, opvallend gemarkeerd door twee prompte slagtanden, resideert de familie Matthieu. En misschien schuilt hierin wel de echte schoonheid van dit kasteel. Het hele museum draagt de sporen van een nobele thuis en is gevuld met aandoenlijke souvenirs die getuigen van een bijzonder en goed gevuld leven. Alsof je even achter de schermen van een herenbestaan mag piepen. Ik zie achtereenvolgens mooie zwart-wit prenten van Jean-Jacques Matthieu de Wynendaele toen hij nog een klein Jean-Jacquesje was, foto's van de ouderlijke huwelijksreis in Cannes (compleet met cabriolet en Hollywoodglamour), de kasteelheer die samen met zijn broertjes in oorlogstijden op de kantelen van het slot oorlogje speelt en – als kers op de taart – een trotse opgeschoten 7 à 8-jarige die fier en onbevangen in de camera kijkt. "Dit ben ik met mijn eerste konijn", zo vertelt hij nog altijd voorzien van dezelfde trots, om daarna naar de volgende foto te wijzen "en dit ben ik met mijn eerste olifant." Bij het behalen van zijn ingenieursdiploma had vader Matthieu de Wynendaele zijn uk immers een olifant beloofd dus trok het stel naar Afrika waar de jonggediplomeerde zijn jagerskunsten mocht demonstreren. Iets wat je je vandaag niet meer kunt voorstellen.

Aan het schilderij "De Koning Drinkt" dat de keuken siert is al net zo'n ongelooflijk verhaal verbonden. Wanneer tijdens de 1ste Wereldoorlog het kasteel geplunderd wordt door Duitse soldaten belandt het doek in de handen van een 16-jarige soldaat. Vele jaren later staat zijn zoon, tot grote verrassing van de kasteelheer, plots op de Torhoutse kasteelstoep met het doek in zijn handen. Een verzoek van zijn vader op zijn sterfbed.

Het imposante "Manscheep-Bouck van alle de Leenen ende Achterleenen", een soort kadaster van de hertogen Van Kleef die in de 15de en 16de eeuw de dienst uitmaakten op Wijnendale, heeft de oorlog wel heelhuids overleefd. Vandaag kun je dit magnifieke werk, weliswaar achter glas en slot en grendel, bewonderen op de mooi gerestaureerde kasteelzolder. Een 20-tal pagina's uit het 30 centimeter dikke eigendommenoeuvre werden gedigitaliseerd en laten zich via een toetsscherm uitgebreid bestuderen. Met een simpele tik kun je kaarten selecteren, openvouwen, in- en uitzoomen en vergelijken met hun huidige toestand. Ronduit indrukwekkend maar de heer des huizes bekijkt het allemaal ietwat meewarig. "De nieuwe generatie wil persé computers." Maar wie kan een kasteelheer verwijten dat hij de tijd liever wat trager ziet passeren?

Na het bezoek kan men een bezoekje brengen naar ons gezellig en rustieke restaurant - tearoom voor een natje en een droogje. Men kan ook reseveren voor groepen voor een daglunch of streekmenu (konijn op z'n Thourouts), boerebrood met gerookte hesp of kaas.


Meer info www.toerismetorhout.be

Het kasteel vind je in de Oostendestraat 390, 8820 Torhout.

 

 

Het museum voor Torhouts Aardewerk

Toerisme Torhout
Kasteel Ravenhof
Ravenhofstraat 5
8820 Torhout
Tel: +32(0)50 22 07 70
Fax: 0+32(0)50 22 15 04
E-mail: toerisme@torhout.be

Openingsuren
9.00u - 12.00u
14.00u - 17.00u

15 sept - 14 mei: elke werkdag
15 mei - 14 september: elke dag

meer info www.toerismetorhout.be

 
In een eerste deel van het museum doet een overzichtelijk schema de aardewerksoorten en hun eigenschappen klaar en duidelijk uit de doeken en met behulp van didactisch materiaal wordt de aanmaak van de pot, van klei tot afgewerkt product, weergegeven.

Daarna stappen we binnen in de wereld van de Torhoutse pottenbakker. Op een kaart van Torhout situeren we de verschillende sites en via een tijdsband brengen we deze in verband met de grote perioden van pottenbakkersactiviteit ter plaatse.

Blikvangers in deze ruimte zijn de topwerken van volkskunst uit de periode van de familie Willemyns. Deze familie bracht het zogenaamde Oud-Torhouts op de markt.

De opvolgers, de familie Maes, blijven nog een tijd werken in de stijl van hun illustere voorgangers.
De voornaamste vertegenwoordiger van de familie Maes is wel duidelijk Leo Maes.

In de tweede zaal staat het topmateriaal uit de periode van het zogenaamde Nieuw-Torhouts.
De laatste Torhoutse pottenbakker was Amand Maes. Het aanmaken van Torhouts aardewerk kwam in 1938 tot een definitief einde.