Bezienswaardigheden in Torhout

Torhout

Torhout is een kleinschalige stad in het Brugse Ommeland die jong en oud weet te boeien. Zijn aangename binnenstad verwondert en zijn vele monumenten laten je de geschiedenis (her)beleven.

 

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Kasteel Wijnendale

Het Kasteel Wijnendale is een imposant waterslot in de bossen van Torhout. Op het domein van het kasteel is een bezoekerscentrum ingeplant dat de toegangspoort vormt tot het kasteelmuseum en de ruimere omgeving van het Brugse Ommeland. Langs het volledige vernieuwd bezoekersparcours herbeleef je historische gebeurtenissen uit het rijke verleden van het kasteel. Ook het minder bekende dagelijkse leven van de kasteelheren en hun personeel komt er opnieuw tot leven. Aan de hand van levensgrote afbeeldingen, interviews, aanraakschermen, wandtapijten, oude voorwerpen en een filmzaal wordt een historische evocatie opgeroepen van de geschiedenis van het kasteel.

 
Binnenstad

Laat je verwonderen door het rijk verleden van de stad. De binnenstad van Torhout beschikt over een rijk cultuurhistorisch aanbod. Ieder monument - van het stadhuis over het Huis Bekaert tot het oud Vredegerecht - beschikt over een anekdote waarbij heden en verleden onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Andere bezienswaardigheden herinneren je dan weer aan belangrijke Torhoutenaren.

 
Kasteel Ravenhof

Het Kasteel Ravenhof heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. De eerste sporen zouden teruggaan tot de oudste stadsgeschiedenis van de stad; het was toen een omwalde site met opperhof en neerhof. Ondertussen is in het Kasteel Ravenhof de Dienst voor Toerisme, Musea en Feestelijkheden ondergebracht. Je kan een kijkje nemen in de Stedelijke Gildekamer en het Museum voor Torhouts Aardewerk. In het museum wordt de aandacht gevestigd op het aardewerk, maak je kennis met de wereld van de Torhoutse pottenbakker en de invloed van de Torhoutse pottenbakkers op de omliggende streken. Tijdelijke tentoonstellingen behandelen het aardewerk vanuit een steeds nieuwe en verrassende invalshoek.

 
Mosterdmuseum

Het oudste gekende streekproduct van de stad Torhout, met name mosterd Wostyn heeft zijn eigen museum. In 1869 werd Mosterd Wostyn voor het eerst gefabriceerd in Torhout. Het museum schetst de evolutie van de productie van mosterd doorheen de geschiedenis. Tevens wordt een heuse collectie mosterdpotten, reclamepanelen en andere curiosa van verschillende binnenlandse en buitenlands mosterdmakers voorgesteld. Laat je tevens verwonderen door de mosterdmolen, het pronkstuk van de collectie.

 

Het Agentschap voor Natuur en Bos

 

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), een agentschap van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

 

Zij zijn eigenaar en / of beheerder van heel wat natuurgebieden in Vlaanderen.
Deze gebieden zijn ideaal om in te wandelen, fietsen, spelen, ontspannen, … kortom, om te genieten. 
Je kan de te bezienswaardigheden terugvinden op de volgende link: